Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers

By

first_img Projects “COPY” Country:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Morley Von SternbergRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEADoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreText description provided by the architects. The Clients brief was for their weekend and holiday house, a compact 1960’s bungalow, to be enlarged, giving more living accommodation and enhancing the views of the sea to the north and west. Maintaining the private/secret nature of the site was also a requirement.Save this picture!© Morley Von SternbergAn initial proposal to simply add a glass pavilion living room to the existing house appeared to fulfil the brief. Keeping the house single storey kept the building low enough not to have a view of nearby houses but adding the new space to the north of the existing house located the main living space in a position with a more commanding view over the woods below to the Solent beyond.Save this picture!Floor PlanAs the design developed however it became obvious that the size and standard of the new extension would only serve to exaggerate the cramped and substandard nature of the existing house. A decision was taken in favour of wholesale redevelopment; maintaining the concept of the initial proposal but ensuring that the completed project had a coherence and consistency of quality.Save this picture!© Morley Von SternbergThe house is approached from a generally suburban and unremarkable road down gravel drive through a wood. The initial view of the house is deliberately unclear. A long sinuous reflective black wall sitting amongst the trees conceals the presence of the house and beyond. Views of the sea are also only hinted at with glimpses.Save this picture!© Morley Von SternbergOn entering the house through a huge rough sawn timber door the visitor is lead along a broad sweeping curved corridor down which the main living space, the internal and external living areas and the stunning views beyond slowly become apparent. The utter and apparently almost structureless, transparency of the living area is offset by the timber clad density of the bedroom block the two sections being held together by the black screen wall running north south on the east side of the house.Save this picture!© Morley Von SternbergBedrooms generally have corner locations with micro views within the property but the main living space with terraces both to the north and south has long views to the north and west.Save this picture!© Morley Von SternbergRebuilding rather than extending allowed the whole house to be designed in a more sustainable level than the existing property. The building is heated using a ground source heat pump running off a series of 40m bore holes. The heat pump also provides the hot water and heating to the swimming pool and in summer provides cooling to the floors: – replenishing the borehole in the process.Save this picture!© Morley Von SternbergRainwater is harvested for flushing WCs and for external taps. Solar heating for hot water was considered but rejected as there were operational problems on a property which in only used intermittently. Similarly a wind turbine was rejected for a number of reasons, including planning, wind profile, and pay back time.Save this picture!© Morley Von SternbergThe main bedroom block and all external walls are constructed using 280mm thick lightweight clay honeycombe ‘Zeigler’ blocks giving very high levels of insulation whilst the glazed pavilion has deep overhangs ensuring that solar gain is used to best advantage during winter months but avoided during the summer. The dark living room floor also absorbs solar gain reducing the load in the underfloor heating.Project gallerySee allShow lessVideo: Leibar&Seigneurin on their “Sculptural” Social Housing Project in AngletVideosLeventis Art Gallery / Feilden Clegg Bradley StudiosSelected Projects Share Year:  General Contractor: Photographs:  Morley von Sternberg Landscape Design: CopyAbout this officeThe Manser Practice Architects + DesignersOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesUnited KingdomPublished on November 15, 2014Cite: “Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers” 15 Nov 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen Mixers – Aquno Select M81Vinyl Walls3MVinyl Finishes in HealthPartners Regions HospitalPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD19SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeStonesNeolithSintered Stone – Iron Moss – Iron CollectionCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWoodBlumer LehmannConsulting and Engineering in Wood ProjectsGlassBendheimLuminous Mirrored GlassWire MeshTwentinoxMetal Mesh – Golf Romeo 7More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Sea Glass House / The Manser Practice Architects + DesignersSave this projectSaveSea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers CopyHouses•United Kingdom Architects: The Manser Practice Architects + Designers Area Area of this architecture project Malcolm Woodruff Associates Save this picture!© Morley Von Sternberg+ 12 Share United Kingdom John Brookes Landscape Design 2008center_img Structural Engineering: Area:  280 m² Area:  280 m² Year Completion year of this architecture project Ground Stability & Substructure: Houses Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers John Peck Construction Ltd 2008 “COPY” ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/562560/sea-glass-house-the-manser-practice-architects-designers Clipboard Year:  Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/562560/sea-glass-house-the-manser-practice-architects-designers Clipboard Elliott Wood Partnershiplast_img read more